De 10 bud om employee advocacy i 2018

medarbejderne er dine største fans! (4).png

Godt igennem 2017, er det spændende at have været med til at flere og flere virksomheder er kommet i gang med employee advocacy - eller "medarbejderambassadørskab" på godt dansk;-)

Jeg har prøvet at samle op fra erfaringerne i 17, og kigget lidt i krystalkuglen for de ting jeg tror kommer til påvirke EA i 2018 - og det er jo trods alt "de 10 bud" - så det bliver et "long read";-)

Hoved formålet for de fleste i 2017 der er gået ombord med at involvere medarbejderne, har først og fremmest været at afdække 2 vigtige ting; 

1. Engagement - vil vores medarbejdere være med ?

2. Earned Media Value - får vi noget på bundlinien ?

De 2 punkter har været et vigtigt udgangspunkt - både fordi de er nemme at gå til, de er konkrete og målbare og der er mange greb man kan tage fat i for at optimere dem løbende. De har givet virksomhederne en klar "no bullshit" businesscase at arbejde videre udfra - og de har givet resultater! Vores benchmarks for 2017 taler for sig selv;

50.000.png

Det var så introen til...

Bud nr. 1

Kom igang.

Kan egentligt ikke siges meget kortere - men lad være med at overtænke det. Se først og fremmest til at det er simpelt og enkelt for alle medarbejdere at deltage - og at i sammen skaber værdi med indsatsen.

Det mindste er at få platformen implementeret - der hvor der kan/skal sættes ind er de områder hvor i gerne vil styrke jeres tilstedeværelser via employee advocacy. Det kunne være jeres employer branding,  hvis i vil etablere thought leadership, øge jeres social selling indsatser eller andre vigtige strategiske områder. Her er det en god ide at hente ekstern hjælp, hvis man ikke har kompetencerne internt.

Hør og lær af hvad andre har gjort! Du kan fx. deltage på 3 skarpe events i februar hvor Kammeradvokaten, Rambøll og Sampension fortæller hvordan de er kommet igang - og ikke mindst om deres resultater.

Bud nr. 2

Simplicitet højner dit brand - kompleksitet skader det.

Siegel+Gale har lige udgivet en vildt spændende rapport, som tager fat i hvilken indvirkning det har på medarbejdernes vilje/motivation til at tage del i virksomhedens branding udfra hvor simpel vs kompleks de opfatter deres arbejdsplads. Jeg vil ikke komme ind på alle de spændende insights fra rapporten her - men der er nogle key take aways som helt klart er noget der kommer til at påvirke mulighederne for succesfuld EA hvis man ikke adresserer dem;

Skærmbillede 2018-01-14 kl. 14.17.22.png
Skærmbillede 2018-01-14 kl. 14.17.56.png

Bud nr. 3

Brand community.

Brandet som vi kender det er i transformation. Vi kan til nøds bestemme farven på vores logo og etablere et transparent brand DNA - herefter overgår "ejerskabet" og fortolkningen af brandet til offentligheden, til vores eksisterende og potentielle kunder, samarbejdspartnere og mulige talenter. Vi bliver nødt til at deltage i dette brand community - mere end at forsøge at kontrollere det, for gør vi det taber vi slaget. Ift. employee advocacy er det derfor vigtigt at vi involverer alle der er internt connected til vores brand, så vi kan etablere et fælles ejerskab på vores historie.

Landor viser det på elegant vis i denne grafik;

BrandCommunityModel-Framework.png

Bud nr. 4

Organisk reach på SoMe

Det er givet ikke gået nogen forbi, at Mr. Zuckerberg slukkede for de organiske haner på FB med ugens udmelding om ændring i deres algoritmer ift. organic reach fra virksomhedssider.

LinkedIn kommer sjældent med de store udmeldinger - deres strategi har mere været at lade ændringer "sive" ud - men her har vi de samme udfordringer da det at have en Company page simpelt hen ikke giver organisk reach der er værd at måle på...det kan du læse lidt mere om i denne artikel; Jeres LinkedIn company page er værdiløs!

Så når nu alle SoMe managers vågner op af week-endens fosterstilling efter FB`s udmelding, så er det til en mandag hvor de simpelthen bliver nødt til at indtænke medarbejderne i strategierne hvis de fortsat vil have både et organisk og et paid reach.

Bud nr. 5

Finally - "the death of vanity metrics"!

emoji.jpeg

Emojis, likes, views og follower nr. 1000 kunne før skabe eufori i SoMe managerens metric dashboards - det er definitivt slut - ihvertfald som et metric der kan hente budget. Det er rigtigt, rigtigt positivt at C-level nu beder om kpièr og målinger der går på konvertering og bundlinie, før de skriver checken.

Og læringen er - lad nu være med at gentage vanity metrics dødsspiralen ift. employee advocacy, som der desværre er mange der gør. Count the impressed - NOT the impressions! 

Bud nr. 6

Hvem tager ejerskab på virksomhedens kultur ?

Michael Brenner CMO Marketing Insider Group har et godt bud på hvorfor det kunne være CMOèn;

Employees represent the greatest source of content and the largest power of distribution. The most authentic and engaging content will come from the experts inside their own company, sharing what they know and what they love, not from ad campaigns. HR is the new Marketing!

Og ja. HR skal på banen i 2018, sammen med Kommunikation og Marketing - det er 3 vigtige spillere ift. employee advocacy. Det bliver spændende at se om HR tager udfordringen op!

Bud nr. 7

Vi skal tænke ny data og nye former i vores content.

darth.png

Med afsæt i Bud nr. 4, skal vi til at producere indhold, call to actions og en form der rammer peer-to-peer. Vi skal tænke over at vi rent faktisk ikke kan måle på 80-90% af interaktionerne på vores indhold da det residerer på "Dark Social" og distribueres peer-to-peer via IM, mail et al. Derfor bliver vi nødt til optimere indholdet så det rent faktisk får en effekt - og så vi rammer målgrupperne.

Ovennævnte er employee advocacy oplagt til. Vi kan aktivere smalle specifikke medarbejdergrupper med indhold der både har høj relevans for dem - og deres netværk og communities på SoMe, og på den måde lægge bunden til høj interaktion.

Bud nr. 8

Policy, Privacy og Security!

Hvis du beder dine medarbejdere om være brand advocates og stiller et tool/platform til rådighed for formålet er der ingen vej udenom policy, privacy og security. Og lige præcis med employee advocacy er det lidt tricky, simpelthen fordi at medarbejderne anvender deres private social media konti på FB, LinkedIn m.fl. til distributionen - hvilket faktisk kunne lægge op til bl.a. GDPR issues.

I Sociuu går vi med livrem og seler - dvs. at medarbejderens private social media konti er helt afkoblet fra platformen - altså ingen krav om/mulighed for social logins og social connects til medarbejderen for at kunne deltage. Dette fjerner samtidigt medarbejderens eventuelle concerns om at være med og gør det trygt at deltage. Og - jeres IT afdeling bliver glade;-)

Det ligger ret godt i tråd med CMO for RSA Security Holly Rollo`s forudsigelser for Martech security i 18;

Marketing is on the front lines of risk when it comes to cyberattacks. 75% of IT leaders surveyed believe vulnerabilities from marketing infrastructure will be the source of a breach. Deeper regulations like GDPR have organizations focusing on the digital front door where personal data enters and flows. 

På Policy området ser jeg at policies bliver skrevet mere om i playbooks - og at platformen agerer som en digital policy - med andre ord kan man sige til medarbejderne at deler du herfra - så er du home safe ift. vores SoMe policies. Og du kan som virksomhed sikre at det indhold der bliver delt af medarbejderne med jeres brand på bagsmækken, er kurateret.

Bud nr. 9

C-level attention!

C-level er trådt ind på SoMe scenen i 2017, og det er rigtigt positivt at se denne "tagen ejerskab". Formen skal måske finde et leje da der har været en tendens til at direktøren lige blev staget en tand for meget med glittede videoer og lidt for konstrurerede set-ups. Ingen nævnt ingen glemt;-)

Ovnestående er en ting man skal tage i betragtning ift. employee advocacy - dels ift. troværdighed og autencitet - men netop også da en overgjort professionel profil  - og overeksponering af/på direktøren, kan have en negativ effekt på medarbejdernes deltagelse.

Bud nr. 10

"Social Capital"

social capital.jpeg

 

Som det sidste bud i denne omgang tror jeg på at 2018 bliver der hvor det sådan rigtigt går op for både medarbejder og virksomhed hvor vigtigt det er at vedligeholde og udbygge vores "social capital" - altså alt det vi byder ind med på SoMe  - og det vi forventer at modtage.

Begrebet "influence economy" tror jeg på vil indfinde sig mere og mere når vi skal investere og måle på indsatserne - for i bund og grund vil vi jo gerne udøve influens så kunderne og talenterne vælger os som virksomhed;-)

En - meget - simpel formel kan danne udgangspunktet;

Interaktioner (clicks) = Currency

Network & Content = Assets

Social capital = Goodwill

Og så kan man ellers begynde at arbejde med kvalitet og kvantitet, måle på kryds og tværs - og finde de områder der kan/skal optimeres.


Tak for at du læste med så langt;-) Jeg håber at det har inspireret dig til at eksekvere på Bud. nr 1;-)